Bescherm je huid optimaal tegen de zon

Er zijn momenteel veel berichten in omloop over zonnebrandcrèmes, maar wat is nou waarheid en wat niet. En hoe zit dat nu precies met de verschillende factors? In deze blog leggen we dit allemaal precies uit.

Wat is SPF precies?

SPF  staat voor de Sun Protection Factor, wat en hoe het precies bepaald wordt is een erg technisch verhaal, maar kort gezien houdt de test in om te kijken hoe lang de crème beschermt tegen de zon zonder te verbranden.

In theorie zou dit inhouden dat je met factor 15 dus 15x langer in de zon beschermt kan blijven liggen. Maar zoals met alles is theorie niet een feit en verschilt dit dus per huid, de hoeveelheid Uv-straling en diverse andere factoren.

Daarnaast beschermt geen factor volledig tegen de zon heb je met SPF 50 ongeveer 98%, SPF 30 96% en SPF 15 94% bescherming.  Zoals je ziet zijn dit echt minimale verschillen waardoor een factor 50 snel schijnveiligheid geeft. Hier zit dan ook het gevaar in.

 

Hoeveel smeren?

Weet jij eigenlijk wel hoeveel zonnebrandcrème je zou moeten smeren per keer? We kunnen je nu al vertellen dat dit meer is dan wat je op dit moment doet. Het is erg belangrijk om de juiste hoeveelheid te gaan smeren anders krijg je nog steeds niet de optimale bescherming waarvoor het product bedoeld is.

De hoeveelheid die je moet smeren druk ik voor het gemak uit in eetlepels, voor een volwassen persoon komt dit neer op:

 

  • Gezicht en hals: 0,5 eetlepel
  • Armen: 0,5 eetlepel per arm
  • Bovenlichaam: 1 eetlepel
  • Voorkant van de benen: 1 eetlepel
  • Achterkant van de benen: 1 eetlepel
  • Rug: 1 eetlepel

Hoe vaak smeren?

Nu we weten hoeveel we moeten smeren, komt uiteraard de tweede vraag: hoe vaak moeten we smeren!

Als je je ingesmeerd hebt kun je namelijk niet uitgebreid gaan zonnebaden zonder opnieuw te smeren. De algemene richtlijn is hiervoor om je zeker elke 2 uur in te gaan smeren, en als de zon heel sterk (evenaar) is dan veel vaker nog.

Niet onbelangrijk, je moet je met dezelfde hoeveelheid weer insmeren. Doe je dit niet is de kans op verbranden erg aanwezig.

Heb je daarnaast de waterproof variant, dan is het alsnog aangeraden om na elke zwembeurt je opnieuw in te smeren, zodat je optimaal beschermt blijft.

Is zonnebrandcrème schadelijk?

Zoals dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC, in het NOS Radio 1 Journaal zei:
“Zonnebrandcrème kun je veilig gebruiken. Er zijn geen aanwijzingen dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is als je het gewoon op je huid smeert.”

Daarentegen zijn de zonnestralen wel zeker schadelijk voor je huid, en naast de zonnevlekken (ook wel ouderdomsvlekken genoemd) kan de zon ook zeker huidkanker veroorzaken. Daarom is het ook heel belangrijk om je huid te beschermen, dit niet alleen als je rechtstreeks in de zon zit, maar ook in de schaduw.

Welke zonnebrandcrème is geschikt voor mij?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Daarvoor hebben wij een handige quiz ontworpen waarin je precies kunt zien welke zonnebrandcrème voor jou van toepassing is.

Doe de quiz 

We hopen je zo weer een stukje beter te hebben geïnformeerd over de zonnebrandcrèmes en het gebruik hiervan! Veel zonplezier.

Ingrid Bernsen

Ingrid Bernsen

Cliënt Service Director

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *